Sűrűn zajlanak a beavatkozások Békásmegyeren

by ATakacs

Sűrűn zajlanak az események a WELLBASED program “háza táján”, magyar képviseletben Békásmegyeren. Megközelítőleg negyven emberrel kezdődött meg a közös munka Békásmegyer hegyfelőli oldalán. A programba bevontak számára egészségügyi szűrőnap került megrendezésre a Csobánka téri Szakrendelőben a múlt hétvégén, amelynek keretében különböző értékes és komplex egészségügyi szűrővizsgálatokat vehettek igénybe a résztvevők, mindezt soronkívül és térítésmentesen.

Ezenfelül az energetikai audit bejárásra is sor került már. Az energetikai audit alkalmával a szintén a projekt részeként, a háztartásokban megvalósuló okosmérő telepítésekhez szükséges paraméterek feltérképezése történt, illetve a kedvezményezettek elmondhatták, hogy a háztartások energetikai modernizációja során kicserelésre kerülő háztartási nagygép cseréjének vonatkozásában mi az, amire úgy érzik, hogy a leginkább szükségük van.

Ezen túlmenően decemberben kezdődnek a havi rendszerességgel megrendezésre kerülő állapotfelmérő vizsgálatok és az energiahatékonysági tréning két első alkalma is megszervezésre kerül.

A projekt hosszabb távú célja 300 fő bevonása a programba, ennek okán a toborzás hamarosan várhatóan folytatódni fog az eddig meghívott Margitliget utca 3. és Szinbád utca 2. sz társasházakon túl is.

A közvetlen brüsszeli forrásból megvalósuló Európai Uniós projekt fókuszában Óbuda-Békásmegyeren többek között a bevont háztartások energiamegtakarításának elősegítése áll, mely egy kivételes lehetőség a jövőben várhatóan emelkedő energiaárak figyelembe vételével.

Másfelől a projektben résztvevők, a fogyasztási szokásaikra vonatkozó adataik megosztásával nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy olyan komplex stratégiák kerülhessenek kidolgozásra az Európai Unió területén, ami lehetővé teszi, hogy az energiához való hozzáférés, az energia megtakarítás és az egészség megőrzés metszetein kialakításra kerülő jövőbeli szakpolitikák minél több állampolgár életét könnyítsék meg.