Szomszédsági fórumok: Rómaiak

by ATakacs

Október 1-én a „rómaiak” kerületek sorra. Az Arató Emil téri Platán Könyvtár udvarán tartott fórumra a Római lakótelep, Rómaifürdő és a Római part lakóit vártuk. A találkozón megjelentek igen részletesen beszéltek e kerületrészben rejlő lehetőségekről. Az itt lakók szerint Rómaifürdő kifejezetten jó adottságokkal rendelkezik, hogy a minőségi biciklis turizmus egyik bástyája lehessen Budapesten, vagy akár az egész országban. Ehhez egy jó turisztikai stratégia megalkotása alapvető lenne. A Római part kapcsán megbeszéltük, hogy a most megírt javaslatok a kerületi stratégián túl kerüljenek eljuttatásra a Főváros által szervezendő közösségi tervezési folyamatba is. A terület bármely fejlesztése, jelentősége okán, elképzelhetetlen a Fővárossal közösen megalkotott jövőkép nélkül. A lakótelep még jobbá tételének záloga, hogy a parkolás rendezettebb legyen, és a fiatal generáció számára hiányzó közösségi funkciót kínáló terek létesüljenek.

Köszönjük mindazoknak, akik szabadidejükben részt vettek a tervezési munkában!

Az alábbiakban böngészhetik az eseményen készült érték-, probléma- és céltérképépeket. A térképekhez és leírásokhoz on-line is hozzá lehet tenni javaslatokat a lap alján található űrlap kitöltésével!

Római lakótelep

Érték//Probléma//Cél térkép

SzomszédságÉrtékekProblémákCélok
Római lakótelepFasorok, fák a rómain+régen gondozott voltIskola mögötti terület rendetlen-közterület állapota áldatlanKözterületek megújulása
Római lakótelepJó levegő, nyugalomgazdasági baj, szociális étkeztetés is onnan megy-idősek itt járnak az ételértForgalomtechnikai újragondolás gyalogos és autós is!
Római lakótelepA kertváros és a lakótelep jól kiegészíti egymást.- szolgáltatások, intézmények, közlekedésKeve utca sarkánál-állandóan ott a szemétkupacIskolaudvar megnyitása délutántól-sötétedésig
Római lakótelepNagydombKadosa utca fasor-nincs vége a járdának-bekellene fejezni -gyenge álapotúKözfunkció a kihasználatlan telken
Római lakótelepRómai part elvan hanyagolva-közterületek évek ótaKikéne találni a jobb hasznosítását
Római lakótelepSehol egy tisztességes séta út nincsÉlet kapcsolatának erősítése a lakóteleppel vizisport
Római lakótelepAz “ős római” lakóterület van lelakva-takarítás, utak állapota, közterületekTöbb szemetes, gyakoribb ürítés
Római lakótelepNincs elegendő parkoló az iskola környékén
Római lakótelepÚthálózat<->Forgalom jellege és mértéke
Római lakótelep10+ éveseknek nincs közösségi tér
Római lakótelepFolyamatos csúcsidei konfliktusok

Rómaifürdő

Érték//Probléma//Cél térkép

SzomszédságÉrtékekProblémákCélok
RómaifürdőSzolgáltatásokkal jól ellátottStrand/kemping oldalának gondatlanságaÁrvízvédelem
RómaifürdőJól biciklizhetőTúlzott beépítésKemping turisztikai célú fejlesztése (Pl biciklis kemping)–>turisztikai stratégia a kerületnek
RómaifürdőJó, hogy van kempingTelepülésképvédelem (támogatással)
RómaifürdőPlatánsorok és szecessiós homlokzatokKeve utcai suli udvarának közösségi használat, délután

Római-part

Érték//Probléma//Cél térkép

SzomszédságÉrtékekProblémákCélok
Római-partRómai parti közösség kialakult-emberek érzik jobban a problémákat, társadalmi aktivitásFCSM útemelő időnként büdösRendezett legyen a part-kerékpáros, futó útvonal
Római-partJó a hangulata, evezős paradicsom, gyönyörűen felújított kavicsos part (Rozgonyi-Kadosa)Rozgonyi Piroska út állapotaÁrvízvédelem-Nánási út megemelése, vagy mobilgát
Római-partCivil szemétszedésLido oldal állapota-Hogy lehet ez?Római part rendezésének folytatása (föveny)- északra és délre.
Római-partRendezettebb növények, önkorm is, jobban ellenőrzik a vendéglősökNánási út állapota nagyon rossz, kijelölt kerékpárút, nagyon kellemetlen rajta menniVendéglőket csatornázni kellene!!
Római-partRómai PiacÁtkelés a Nánási úton kevés–>zebra kérdésCsak annak lehessen terasza a közterületen, akinek tulajdona, vagy bérleménye a kerítésen belül van.–>Csak a vendég legyen kint, az infrastruktúra be!-TKR-ben szabályozni!
Római-partVirágzik a Duna évek óta! (Dunavirágzás)III.ker adás vételt ki a motorcsónakokra!–>Kicsit bonyolult eljárás (kivetés-bevallás anomáliája)Ne váljunk bulinegyeddé!
Római-partÉpülő Eurovelo nem a partra kerül!Gázgyári szivárgás alacsony vízállásnál, érzékelhető, rossz hangulatot ad- ijesztőA lakóparkok által elvett területeket kinyitni köztérinek! Mert szükség van rá! Cél: szélesíteni az utakat.
Római-part(Más kérdés, hogy a Nánásin jó helyen lesz e?)Záportároló hiányában egyesített rendszerből-időnként (zápornál- a szennyvíz és a csapadékvíz együtt kerül a Dunába!)Hullámtéri értékek megőrzésére kockázatközösség létrehozása-tulajdonosok és önkormányzat ált. közcél, évi befizetés, amikor baj van, lesz egy felhasználható összeg.
Római-partPart tisztább, mint voltSzűk helyen nagyon beszűkül a parti sétány- mesterséges, vagy vendéglátóegység használata (sorbanállás)Ésszerű árvízvédelem-nem vágjuk ki a fákat, nem építünk óriás falat, fő védművet! Pl 50 éves védelem (50 éves árlap figyelembe vétele.)
Római-partJavult a közvilágításKözcélra át nem adott felületek-lakóparkok visszavették az elvileg átadott területet. (Parkosították maguknak!)Római parton ne legyen több lakópark!
Római-partLett wifi a partonHa már wifi, legyen “kövér” használható.Kulturált vendégfogadás legyen!
Római-partHattyú csónakházNincs elválasztva a kerékpáros és a gyalogos közlekedésSport, séta, biciklizés, evezés maradjon, maradjon meg a hely ilyennek
Római-partVendéglátóegységekMég tervezve sincs árvízvédelemSzemétszedés!
Római-partA fenntartandó hullámtéri értékek biztonságos megőrzése nincs megoldva.-Pl Csónakház.Kulturált bulizás
Római-partKutyaszemetesek hiányaSzabályozott strandolás lekerített területen, mert a sodrás nagyon nagy.–>Bólyasorral lezárva, ne közvetlenül a csónak mellett.
Római-partDuna rossz vízminőségeSzétválasztott csapadék és szennyvízrendszer.