Testvérvárosi konferencia megszervezésére nyertünk pályázatot

by Info_obvf

Az EURÓPAI BIZOTTSÁG támogatásával, az EURÓPAI OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS VÉGREHAJTÓ ÜGYNÖKSÉG lebonyolításával Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata támogatást nyert Testvérvárosi Konferencia megszervezésére. A támogatás mértéke közel bruttó 3,5 millió Ft, melyet majd ekkora önerővel egészít ki a III. kerületi Önkormányzat. A támogatás felhasználására és a konferencia megszervezésére 12 hónap áll rendelkezésre, de a kerület várhatóan már idén ősszel megszervezi az eseményt.

A „Zöld Városi Intézmények Hálózata Óbudai és Bemowo kerületi polgárok számára” testvérvárosi projekt az Európai Bizottság pályázati felhívásának több általános célkitűzését is megcélozta azáltal, hogy megszervezése esetén előrevetítette a strukturált és interaktív párbeszéd megteremtését Lengyelország (Varsó, Bemowo kerület) és Magyarország (Budapest III. kerület Óbuda) lakosai között. Pályázatunk fókuszában az a törekvés állt, hogy a kulcsfontosságú önkormányzati érdekelt felek és a lakosság egyaránt ráébredjenek az európai klíma- és energiapolitikában rejlő lehetőségekre és hogy a két fél, jó gyakorlataik megosztása után egy közös akciótervben fogalmazzák meg elmozdulásukat egy energiatudatosabb és fenntarthatóbb működés felé.

A projekt egy 50 fős (önkormányzati intézmények vezetői és képviselői, fele arányban Óbuda, fele arányban Varsó, Bemowo kerületi részről) konferencia megszervezésén keresztül járul hozzá a kiírában megfogalmazott cékitűzések megvalósításához. Az első napon délelőtt előadások, viták, délután helyszínbejárások kerülnek megszervezésre, valamint a nap zárásaként egy kulturális esemény is tervben van. A második napon délelőtt egy fenntarthatósági workshopra kerül sor a résztvevőkkel, melynek célja, hogy a két kerület egy közös cselekvési terv megalkotásáig jusson el, ebéd után pedig ennek bemutatásával zárul a konferencia.

A konferencia megszervezése során megcélzott eredmények közé tartozik az éghajlatváltozással kapcsolatos általános figyelemfelhívás és a vonatkozó európai politikák integrálása az önkormányzatok működésébe. Fontos célkitűzés az is, hogy Budapest III. Óbuda-Békásmegyer és Varsó-Bemowo klíma-, energia- és várospolitika területén új ötletekkel, a testvérvárosoktól inspirációként kapott jó gyakorlatokkal gazdagodjon, melyet kamatoztatni tud meglévő intézményi hálózata működtetésében.

A tervek szerint a konferencia 2024. októberében, Óbudán kerül megrendezésre, 25 fő varsói önkormányzati szakember részvételével.