Tündérkert – ötödik tervezési alkalom

by Info_obvf

November 25-én zártuk le a közös tervezést

A találkozó elején megnéztük az óvodába járó gyerekek előadásáról készült videót. A játszókert témáját adó Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack című Benedek Elek mesét dolgozták fel és játszották el az ovisok az óvónénik irányításával. A csoportok különböző technikákkal rajzokat, festményeket is készítettek a meséről, melyekből apró kiállítást állítottak össze a közösségi tervezés helyszínén.

A vetítést követően Kő Boldizsár játszótértervező ismertette a játszótér általa megálmodott koncepcióját. A játékelemekről vázlatrajzokat hozott magával, melyek jól mutatták, hogyan javasolná a mesét életre kelteni. A három helyszínre felfűzött játszótér (palota – vásár – disznóól/palota) a mese elemeit építi be a játszóeszközökbe, így megjelenik benne többek között a hintó, a vásári asztal, vagy épp a három királylány is.

Ezután a kert tervezője, Buella Mónika mutatta be környezetalakítási tervét, melynek készítésekor természetesen a korábbi alkalmakon felmerült igényeket vette figyelembe. A terv megjelenítette a meanderező babakocsis- és gyalogos sétányokat, rámpákat, az óriáscsúszdát, kis hidat, íves elválasztó kerítést, a támfalakat, a bejárat környékének rendezését, a Tündérkert fáinak optimális helyét és három nagyobb, a játszótér helyszínéül szolgálható teret is.

A tervezés következő fázisa a kertterv és a játszótéri igények összehangolásáról szólt. A játékelemek vázlatrajzainak térképen való elhelyezésével kijelölésre kerültek a lényeges helyszínek, körvonalazódott a végleges kialakítás.

Az alkalom befejező részeként visszatértek a résztvevők a már korábban is tárgyalt működési szabályokra, házirendre. Megegyeztek a nyitva tartást illetően abban, hogy az óvoda működése közben a kertet csak az óvoda használhatja, így az 17:00 után sötétedésig, hétvégén, illetve szünidőben áll nyitva a látogatók számára. Fontos kikötés volt, hogy egy éves próbaidőt szabjanak a házirendnek, így a négy évszak sajátosságaiból adódó tapasztalatok alapján gondolhatják majd újra a működést.

Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a közös tervezésben!