Újabb ingyenes sportparkok a kerületben

by ATakacs

Hamarosan újabb sporteszköz-parkok létesülnek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata számára kiemelten fontos a sportolási lehetőségek növelése a kerületben, hogy a mozgás mindenki számára elérhető legyen. Az Óbuda Sport Kft. évente több alkalommal szervez ingyenes, közösségi sporteseményeket a kerületi lakosoknak, a megújuló közterületekben és parkokban pedig egyre több fitneszpark, futópálya, street workout park létesül. A kerületben élők ezen felül jelképes összegért bérelhetnek biciklit a Fő tér közelében lévő Berguson kerékpárkölcsönzőben.

A kerületi sportolási lehetőségek tárházát tovább szélesíti, hogy hamarosan új sportparkok létesülhetnek Óbuda-Békásmegyer közterületein. Ezt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által meghirdetett, Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Program teszi lehetővé, ahova 2016-ban pályázott az önkormányzat. A pályázat sikeres volt, a fejlesztések az előzetes tervek szerint az alábbi helyszíneken kerülnek kialakításra:

  • Zemplén Győző – Szindbád utca sarkán lévő fitneszpark mellett
  • Mészkő utcai közösségi parkban
  • Táncsics Mihály utca és Lukács György utca között
  • Füst Milán utcai fitneszpark mellett
  • Köles utca – Búza utca közötti fitneszpark mellett
  • Arató Emil téri fitneszpark mellett
  • Csobánka tér 5. környezetében lévő fitneszpark mellett
  • Holdudvar parkban

A helyszínek a korábban lezajlott közösségi tervezések, a 2014-ben lezajlott lakossági szavazás, valamint a folyamatosan beérkező lakossági fejlesztési igények alapján kerültek kijelölésre. A helyszínek bejárása a Sportpark Program munkatársaival ezekben a hetekben zajlik, a végleges telepítési listát az együttműködési megállapodás megkötése után fogjuk pontosítani.

Az, hogy egy adott területen megvalósulhat-e az új fejlesztés, függ attól, hogy az új sportpark – támogatásban meghatározott – mérete elfér-e az adott helyszínen, megvalósulhat-e az építkezés az adott helyszíni körülmények között, például a közműhálózat és a növényzet mellett.

A sportparkok kivitelezése várhatóan a nyári hónapokban zajlik, egy-egy parkot másfél-két hónap alatt telepítenek majd. Az új sportparkokban has- és hátizomfejlesztő, valamint tolódzkodó és húzódzkodó eszközök segítik majd a sportolást, mely remélhetőleg hozzájárul a kerületben élők mozgással teli, egészségesebb életmódjához!