Vezetői bejárás megtartására került sor a megújult parkban a Szentendrei úton

by ATakacs

A Szentendrei út 32.-34. szám közötti kis közpark és annak vonzáskörzetében található kisebb zöldfelületek megújításához kapcsolódó kivitelezési munkák, ahogyan már korábban tájékoztattuk róla a kedves olvasóinkat, az év elején lezárultak. A mai napon sor került egy vezetői bejárásra is, melynek során dr. Kiss László polgármester és Czeglédy Gergő alpolgármester, a 6. számú választókerület egyéni képviselője tettek látogatást a parkban. A végeredményeket látva elégedetten távoztak, bízunk benne, hogy a környéken élők is így vannak ezzel.

A projekt előzményei

A Szentendrei út 32. és 34. szám közötti kis közpark és a kapcsolódó zöldfelületek felújításának előkészítésére a III. kerületi Önkormányzat korábban közösségi tervezést szervezett. A közösségi tervezés célja az volt, hogy a park lehetséges felújításának irányai az itt élőkkel közös párbeszédben kerüljenek meghatározásra. A tervezés három lépcsős folyamatban valósult meg. Az első lépcső egy kérdőíves felmérés volt, amit a park környezetében található társasházakban élők kaptak meg korábban. A második lépcsőben a beérkezett kérdőívek alapján a tervezők összegezték, hogy mit szeretnének az itt élők és ez alapján két terv változatot is készítettek a felújításra vonatkozóan. A harmadik lépcsőben a beérkezett vélemények alapján kidolgozott felújítási tervekre szavazni lehetett. A környéken élők mind a közpark, mind a zöldterületek fejlesztését illetően elsöprő többséggel az „A” változatot támogatták inkább, melyben, a közpark vonatkozásában inkább a növényzet változatossága és a terület rendezése a hangsúlyos, míg a zöldterület fejlesztését illetően a változatos zöldfelület.

Ami megvalósult a parkfejlesztés keretében

A megújult terület két részből tevődik össze. Az északi terület a Bogdáni út 4. és Szentendrei út 36. közötti zöldfelületek csoportja, a déli terület a Szentendrei út 32-34. közötti pihenő park. A beruházás részeként az északi területen felújításra került minden gyepfelület, a jövőbeni kitaposások kiküszöbölése érdekében beton szegély és sűrű, változatos évelő kiültetések, valamint talajtakaró cserjék és fák kiültetése valósult meg. A két épület bejáratainál felújításra került az aszfalt burkolat és a meglévő rossz állapotú növénykazetták elbontásra kerültek, vízáteresztő burkolat vette át a helyüket. A déli területen a rossz állapotú járdaburkolatok és támfal elemek felszámolásra kerültek, illetve a Szentendrei út 34. számhoz vezető szabálytalan kialakítású rámpa helyére beton lépcső épült. A növényfelületek megújultak, faültetések történtek, ezenfelül cserjesáv is telepítésre került a Szentendrei út felöli részen. A park közepén pihenőterület került kialakításra, kihelyezett támlás székekkel, szemetesekkel.

A projekt záró akkordja során, azaz a műszaki átadás végén a terület átadásra került az Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet Városüzemeltetési Osztálya számára a park jövőbeli fenntartása érdekében.

További érdekesség, hogy a Matróz utcai korábbi Urban Dream Garden elnevezésű pop-up pihenőparkunkból is elszállításra került négy fa, amelyből egy a déli területen, három az északi területen került elültetésre. A megújult park metamorfózisa igazán a tavasz előrehaladtával lesz látványos, amikor a fák, cserjék és virágok elérik a virágzásuk csúcspontját.

Reméljük, hogy a zöldfelület rehabilitációja hozzájárul a parkhasználók és a környéken élők jó közérzetéhez és kikapcsolódásához!