Zárul a Laborc Strand felújításának első, bontási szakasza

by ATakacs

Leeresztett medencék, megbontott épületszerkezet, karbantartásra szoruló gépészeti rendszer, kiüresedett parkterület, hulladékkonténerek és sitthalmok. Az elmúlt több tíz év elhanyagoltságának eredménye, egyben pedig az elmúlt 50 év legnagyobb, önerőből finanszírozott felújításának első szakasza az Óbudai Strand területén.

Az Önkormányzat szigorú felügyelete és kamerával való munkaterületőrzés mellett 2 hónapja haladnak a rekonstrukciós és karbantartási munkálatok. Az elmúlt időszakban értelemszerűen a bontási és előkészítési tevékenységek voltak fókuszban. A gépészeti rendszerek eltávolítása után a statikailag már nem megfelelő épületrészek és a sérült térburkolatok jelentős része bontásra kerültek, a leeresztett és takarított medencék szerkezetének geodéziai felmérését elvégezték és az optimális szintezési tervét előkészítették. Az épület (tusoló, öltöző, WC, orvosi szoba) sávalapozási munkái megindultak.

Az épületekben a hőleadók (radiátorok) és azok csőhálózata szintén elbontásra kerül, mert a továbbiakban a temperáló fűtés biztosítását gáz helyett alternatív, környezetbarát megoldás váltja fel. Az energiatakarékos üzemeltetés érdekében napelemtámogatású hőszivattyús rendszer kerül beépítésre, amely korszerű módon, nagy energiahatékonysággal képes fűteni, hűteni, valamint használati melegvizet előállítani. A hőszivattyút megújuló energiának lehet tekinteni, mivel nagyrészt a környezet hőenergiáját hasznosítja fűtési vagy hűtési energiaként.

A hegyoldali kitettség és a felszín alatt mozgó rétegvizek rombolása miatt a medencék sajnos megsüllyedtek, ezért a következő hetekben megtörténik az alapjaik megerősítése és a szerkezetstabilitás hosszútávú biztosítása.

A teljeskörű (medencéket és kiszolgáló egységeket is érintő) projekt komplexitása ugyan őszi átadást tesz lehetővé, a környező szabadidőpark népszerű szolgáltatásai továbbra is várják az érdeklődőket.

Jó hír a családoknak, hogy az Önkormányzat és az Esernyős Óbudai Kulturális és Sport Nonprofit Kft. nyári táborai július 1. és augusztus 16. között változatlanul várják a kicsiket. A táborokba május 21-ig lehet jelentkezni, ennek részleteit a www.obudasport.hu/nyari-taborok/napkozis-taborok-budapesten oldalon ismerhetik meg.