Flórián tér közösségi tervezés TERVBEMUTATÓ

by ATakacs

A Flórián tér közösségi tervezés záró eseménye

A Szindbád Közösségi Iroda és Rendezvénytér stílusos termében tartottuk meg a Flórián tér közösségi tervezés záróeseményét, a koncepcióterv prezentációját. Az eseményen előadott a Garten Studio Kft. tájépítész csapata (Vastagh Gabriella, Bárány Borbála, Hollósi Vivien) a szervezők,az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő vezetői és munkatársai (Virág Benedek, Lukácsházi Gergely, Fülöp Johanna) valamint Láng Orsolya, az Aquincumi Múzeum igazgatója is.

    Láng Orsolya a római kori katona tábor és a Flórián tér találkozását mutatja be

Az eseményen kb. 40 érdeklődő vett részt, örömünkre sokan eljöttek azok közül, akik már kint a Flórián téren is velünk tartottak a közösségi tervezésen. Az esemény kezdetén összefoglaltuk a Flórián tér közösségi tervezésének történetét, majd bemutattuk a Garten Studio tervezői által, a közösségi tervezésen elhangzottak alapján készített koncepciótervet.

Vastagh Gabi a Garten tervezője a burkolat és más parkelemek stílusát mutatja be látványos előképekkel.

A tervet igyekeztünk minél részletesebben bemutatni, hogy azok is átlássák a tervezési feladat komplexitását, akik nem tudtak részt venni a közösségi tervezésen. A koncepcióterv mellett a terv funkcióit, előképeit és látványterveit is megmutattuk, hogy minél teljesebb képet kapjanak az érdeklődők, és persze fel tudják mérni, hogy megvalósultak-e azok az ötletek, melyet a tervezésen részt vevő, környéken élők találtak ki.

A Flórián tér különleges helyzetű közterület, hiszen fővárosi tulajdonban áll a III. kerület egyik kiemelt közlekedési csomópontjában. Területén találhatóak a majd kétezer éves, hajdani római katonaváros emlékei, illetve valószínűleg feltáratlan emlékek is, a katonai város körül épült polgári város maradványai. Ugyanakkor, a környéken élők számára egy igen fontos zöldterületet jelent, bár jelenlegi formájában kevesebben használják, mint az várható lenne.

A közösségi tervezés célja az volt, hogy a Flórián tér értékeinek megóvása mellett egy olyan fejlesztési terv szülessen, ami funkcionálisan és arculatában is illeszkedik a környéken élők elképzeléseihez, valamint a tér sokak által becsült értékeihez, a római kori emlékekhez, vagy tágas, természetes jellegéhez. A Garten Studio munkatársai maximálisan figyelembe vették az emberek véleményét a közösségi tervezések során: 8+1 tematikus alkalmon adódott lehetőség a véleménycserére, hozzászólásra, ötletelésre. A november 15-i tervbemutatón is meghallgattuk a megjelenők véleményét, akik értékes gondolatokat vetettek fel a koncepcióterv egy-egy részletével kapcsolatban.

Itt éppen a környék kerékpáros fejlesztése a téma.

A sport- és játék funkciók kapcsán a lábtenisz-pálya ötlete merült fel, a szokásosnál kisebb méretben, hogy a zöldfelület minél nagyobb maradhasson.

A tervbemutató során a tervezők részletesen elmesélték, hogy a járófelületek (gyalogutak) milyen elrendezésben és burkolattal újulhatnak meg, tekintettel a jelenlegi kitaposott útvonalakra. A parkoló területe nem változna, a zöldfelületek szebbek, könnyebben karban tarthatók lennének, a fák mennyisége ligetszerűen, vagy fasorok formájában bővülhetne. A BKK terveivel összhangban több BUBI pont is létesülne a park körül.

A parkban kiemelt fontosságú az örökségvédelmi vonatkozás, fejlesztés esetén a romterület felújításra kerülne, méltóbb infrastruktúrával. A hajdani, római kori katonaváros tengelyei egy szép arculati irányt adtak a tervezőknek, akik a koncepcióterven egy díszmedencés pihenővel, illetve a romkert közelében lévő közösségi térrel hosszabbították meg a látható és láthatatlan romok térszerkezetét.

Bárány Borbála, a Garten Studio tervezője a romterület fejlesztésének lehetőségeit prezentálja

Az új funkciók közül a már említett közösségi tér a Flórián tér közepén, a legforgalmasabb sétányok találkozásánál egyszerre több funkciót is betöltene. Egyszerre lehetne pihenő- és találkozási pont, sakkasztalokkal és napvédőkkel, valamint információs pont, hiszen éppen félúton található a romkert és a parkoló között (ami egy növekvő látogató szám miatt lehet érdekes.) Ebben a térben egy kisebb épület is helyett kaphat, ami funkcionálhat nyilvános WC-ként, pelenkázóval, akár öltözővel, sőt akár egy kávézónak is helyet adhat. Egy ilyen közösségi pont részben a tér mindennapi látogatói, részben a megújuló romkertbe érkező turisták számára is fontos megálló lehet.

A kulturális funkciók mellett sport- és játéklehetőségekkel is gazdagodhat a terület, többféle korosztály és érdeklődés igényeit kielégítve. A koncepcióterven helyet kapott egy kisebb futókör, egy a római kori emlékek arculatával harmonizáló játszótér, sakkasztalok, teqball, fitnesz-park és egy biciklis ügyességi pálya is. Ezek az elemek a közösségi tervezésen merültek fel, és nem a funkciók zsúfolása volt a cél, hisz a zöldfelület további természetes „játékteret” nyújt felújított, karbantartott állapotában.

Lukácsházi Gergely a sport- és játékfunkciókat mutatja be a koncepcióterven

Az már a közösségi tervezésen is kiderült, hogy a kutyás jelenlét nagyon erős a parkban, sokan használják kutyasétáltatásra, futtatásra, játékra a területet. Sok családos viszont arról panaszkodott, hogy a kutyák miatt nem látogatják intenzíven a parkot, tehát olyan helyzetet igyekeztek teremteni a tervezők, ami a kutyásokat és a nem-kutyásokat is megnyugtatja.

A koncepcióterven egy nagy, megfelelő módon elkerített, ugyanakkor pihenőkertként is funkcionáló kutyás játéktér kapott helyet, valamint a jelenlegi domb körül megmaradt az a tágas zöldfelület, ami egy jól kialakított házirenddel szintén lehetőséget adhat a szabad kutyázásra. A cél az volt, hogy fejlesztés esetén legyen olyan parkrész, ami a sportot és játékot támogatja, kapjon helyet az örökségvédelem és a kulturális-közösségi funkció és a kutyás parkhasználat zavartalanságára is lehetőséget teremtsünk.

A teljes koncepcióterv, melyet a Garten Studio tervezői készítettek

Az est folyamán kapott visszajelzések alapján a tervezők véglegesíteni tudják a koncepciótervet, illetve elkészülhet az a minimál terv is, ami csak a legszükségesebb, kis költségvetésű változtatásokat tartalmazza. A koncepcióterv alapján történő fejlesztés lehetősége egyelőre még bizonytalan, teljes mértékben a forrás előteremtésének függvénye. Mindenképpen támogatja a Flórián tér fejlesztésének lehetőségét az a tény, hogy a tér területén található romok hamarosan akár az UNESCO Világörökségi Listára is felkerülhetnek, ami turisztikai előnyt jelent, ezzel együtt pedig várhatóan nagyobb figyelmet is irányít a Flórián térre.

A koncepciótervet és a látványtervet hamarosan feltöltjük a közösségi tervezés aloldalára illetve facebook oldalára.