Közösen terveztünk 2015-ben

by ATakacs

Az idei közösségi tervezés krónikája

Az előző évek tapasztalatai alapján az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy 2015-ben új szintre emeli a kerületiek bevonását a helyi ügyekbe. A Városfejlesztő azt a megbízást kapta, hogy valamennyi idén kezdődő tervezésbe vonjuk be az érintett lakókat, intézményeket, hogy az ő ötleteik és igényeik már a kezdetek kezdetétől beépülhessenek a megszülető tervekbe. Nagy örömünkre a kerületi polgárok lelkesen fogadták a kezdeményezést, és készek voltak időt áldozni a közös ügyekre. Alábbiakban a közösségi tervezés eseményeinek rövid összefoglalóját olvashatják.

Az idei évet egy online kampánnyal indítottuk, melyben az új kerületi kültéri fitneszparkoknak kerestünk helyet. Rengeteg javaslatot kaptunk, így a legnépszerűbb – megvalósítható – helyszíneket listázva körvonalazódott, hogy a kerület mely részei válhatnak sportosabbá a következő években.

Tavasszal két olyan tervezés megvitatására hívtuk meg a környékbelieket, amelyek elkészítéséhez a tervezők már 2014-ben hozzáfogtak. A békásmegyeri „Táncsics park” találkozóin megtalálták végső helyüket a játékra, a sportolásra, a közösségi együttlétre és a pihenésre szánt terek és funkciók. A Szépvölgyi úti park esetében a közlekedési és parkolási rendszer változása bizonyult a legfontosabb témának, az ezzel kapcsolatos felvetések változtatták a legtöbbet a tervvázlaton.

Nyáron kezdődött meg a Holdudvar közösségi tervezése, melynek során – csaknem két és fél hónap alatt – a helyiek teljesen újrarajzolták a Bécsi út – Vörösvári út találkozásánál fekvő parkot.

Az ősz hét új tervezést hozott. A Derű utcai Boldog Sándor István parkba eredetileg sportparkot tervezett az önkormányzat, de a közösségi találkozókon kiderült, hogy a helyiek szeretnék megőrizni a pihenőfunkciót is, így a tervezés ebbe az irányba folytatódott. Fontos eredmény volt, hogy sikerült kompromisszumot találni a sok konfliktust okozó kutyás kérdésről, így a kutyafuttató is betervezésre került a területre.

A „Krúdy sétány” augusztustól decemberig tartó közösségi tervezése során egy a régi Óbuda hangulatát is megidéző, modern promenád képe rajzolódott ki, amelyben a főszerepet majd a kultúra, a gasztronómia és a kikapcsolódás kaphatja.

Másfél-másfél hónapig heti rendszerességgel ültek össze a Harrer sétány és a Pacsirta udvar megújulásában érdekelt kerületiek, hogy panelek tövében húzódó terek az ő igényeiknek megfelelően alakulhassanak ki. Civil kezdeményezést karolt fel az önkormányzat a Mészkő park esetében, ahol öt találkozón keresztül formálódott a „három hegy” lakóinak első közösségi tere. A Kastély Óvoda és a táborhegyi lakók közösen tervezték meg a Benedek Elek Tündéri Kertet, amibe az őshonos gyümölcsfákból álló tündérkerten túl Kő Boldizsár játszótere és számos közösségi funkció is helyet kaphat. A csillaghegyi Lékai téren jöhet létre a kerület első ’48-as emlékparkja. Négy találkozó munkája érlelte ki azt a tervet, amely a mindennapokban is varázslatos pihenőparkja lehet valamennyi környékbelinek.

Télen sem maradt abba a munka, decemberben kezdődött meg ugyanis a Cella Trichora romjait körülvevő tér közösségi tervezése, ami jelenleg is zajlik. Szintén folyik még az ősszel indított kutyafuttató-kampány is, melyben az Önök segítségével keresünk helyet az új kerületi kutyafuttatóknak.

Jövőre új helyszíneken kezdődhet meg a közös gondolkodás. Az óbudai hegyvidéken, a Szent Margit Rendelőintézetnél, Békásmegyeren és a Római fürdő városrészében kerül majd sor terveztetésekre, miközben természetesen az idei projektek is folytatódnak.

Köszönjük mindenkinek, aki – akár írásos javaslataival, akár a személyesen a rendezvényeinken – közösen tervezett velünk! 2016-ban folytatjuk a munkát, reméljük, ebben Önre is számíthatunk!

kozossegi_tervezes_szamokban