Békásmegyeri Piac fejlesztése
Projektismertető

A PROJEKT ADATAI

Az új épület felépítésének és környezete rendezésének nettó költsége: 5,15 milliárd Ft

A PROJEKT BEMUTATÁSA

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a Békásmegyeri Vásárcsarnok és a Heltai Jenő tér teljes megújítását tűzte ki célul, annak érdekében, hogy élhető lakókörnyezet alakuljon ki ebben az aktív és fejlődő városrészében is. A megújulás középpontjában a közösségi terek fejlesztése áll. A megújuló piac a szolgáltatások színvonalának megtartásával és emelésével rendezettebb, tisztább környezetben tudja kielégíteni mind a vásárlók, mind a kereskedők részéről felmerülő lakossági igényeket. A projekt lebonyolítása során az önkormányzat kiemelt figyelmet szentel annak, hogy a jelenlegi bérlőknek a legkisebb legyen a vesztesége, ezért az építkezés ideje alatt egy ideiglenes piac jött létre a Pünkösdfürdő utca – Hatvany Lajos utca sarkán található területen, mely 2017 nyarán nyitotta meg kapuit a vásárlóközönség előtt.

Az új épület leírása, az építkezés jelenlegi státusza:

Az összes szintterület 11.000 m² lesz, ebből a kereskedelmi terület körülbelül 3700 m². Az új csarnoképület a mostani helyéhez képest nyugatabbra, az egykori vállalkozói piac helyén épül meg. Az építkezés a vállalkozói piac bontását követően, 2017 őszén vette kezdetét. Jelenleg az új csarnoképület szerkezetépítési munkálatai, valamint az épület alá kerülő 190 férőhelyes mélygarázs kivitelezése zajlik. A mélygarázsban lehetőség lesz az elektromos autók töltésére, továbbá a mozgáskorlátozottak számára négy parkolóhely áll majd rendelkezésre, melyeket az akadálymentesen elérhető lift közelében alakítanak ki. A pinceszint elkészült, a továbbiakban a csarnokszerkezet kialakításával folytatódik a munka. A szerkezetépítést követően a helyükre kerülnek majd az új, korszerű nyílászárók, és megépül a zöldtető. A belső falszerkezetek felhúzása után, a belsőépítészeti munkák során elkészülnek az új üzlethelyiségek. Az új csarnoképületbe várhatóan 2019 elején kezdhetnek beköltözni a bérlők.

Amint a bérlők kiköltöznek a régi csarnoképületből, elkezdődhet annak bontása, ugyanis ezen a területen jön létre a részben fedett, részben nyitott őstermelői piac, valamint itt kapnak helyet a pavilonos jellegű kiskereskedelmi, szolgáltatói, vendéglátó funkciójú épületrészek, melyekhez egy 2500 m²-es többfunkciós burkolt tér kapcsolódik majd. A tér ezen részén komfortos utcabútorok, padok, hulladékgyűjtők, árnyékolók, szökőkút és növénykazetták fogják majd kellemessé tenni a vásárlást. A kialakított közösségi tér alkalmassá válik kisebb rendezvények megtartására, melyek illeszkedni fognak az óbudai kulturális programok színvonalához és az általuk képviselt értékekhez. A Békásmegyeri Piac és Közösségi Tér összes építési munkálata várhatóan 2019 őszéig fog megvalósulni.

A Békásmegyeri Piac és Közösségi Tér kialakítása a HADRIANUS FEJLESZTÉSI PROGRAM részeként valósult meg. A program 2020-ig tartalmazza az önkormányzat városfejlesztési terveit és projektjeit. A közterek felújítása kiemelt része a programnak, ennek keretében közösségi tervezéses módszerrel épülnek újjá Óbuda-Békásmegyer közterületei. A programról bővebben itt tájékozódhat >>>

 

PROJEKTTÖRTÉNET

 • 2013. február – A felújítási program és építészeti vázlatterv elkészítése
 • 2014. május – Az építészeti koncepcióterv elkészítése
 • 2014. augusztus – Az engedélyezési terv elkészítése
 • 2015. március 23. – Az építési engedély kiadása
 • 2015. április 29. – Az első Támogatási Szerződés megkötése a Belügyminisztériummal
 • 2015. szeptember 25. – Az Építési Engedély jogerőre emelkedése
 • 2015. december 29. – Kormány határozat a fejlesztés további támogatásáról
 • 2016. január – A beruházásszakértői stáb felállítása (mérnöki, jogi, ingatlanfejlesztés, marketing), helyszínkeresés az ideiglenes piac részére
 • 2016. február – A felújítással kapcsolatos bérlői tájékoztatás megkezdése és az alapadatok begyűjtése
 • 2016. május 4. – A kiviteli tervezés megkezdése
 • 2016. május 9. – Tájékoztató fórum a vállalkozói piac bérlőinek
 • 2016. június 13. – Tájékoztató fórum a csarnok bérlőinek
 • 2016. szeptember 7. – Egyeztetés a Heltai Jenő téren lévő szolgáltatóházak tulajdonosaival
 • 2016. szeptember 13. – Vállalkozói bérlői fórum
 • 2016. szeptember 14. – Fórum a csarnokon belüli bérlők részére
 • 2016. szeptember 19. – Tervezői bejárás a Heltai Jenő téren lévő szolgáltatóházak tulajdonosaival
 • 2016. október 6-13. – Bérlői szavazás az ideiglenes piac helyszínéről
 • 2017. január 19. – Projektismertetés az Őszike és Víziorgona Idősek Klubjában
 • 2017. január 26. – Projektismertetés az Heltai és Hatvany Lajos Idősek Klubjában
 • 2017. március 16. – Elkezdődik az ideiglenes piac pavilonjainak gyártása
 • 2017. május 9. – Az ideiglenes piac munkaterületének átadása, az ideiglenes piac építésének kezdete
 • 2017. július 17. – Megnyílt az Ideiglenes Piac a Pünkösdfürdő utca – Hatvany Lajos utca sarkán található területen
 • 2017. július 18. – 2017. augusztus 24. – Lezajlott a vállalkozói piac bontása
 • 2017. augusztus 9-10. – A vállalkozói piac területének régészeti vizsgálata
 • 2017. augusztus 30. – A munkaterület átadása
Projektgaléria
Békásmegyeri Piac és Közösségi Tér - látványtervek
A régi vállalkozói piac
Ideiglenes Piac
A régi csarnoképület
Békásmegyeri Piac és Közösségi Tér - Építkezés
Albumunk folyamatosan frissül.
Ütemezés

2017 nyarán elkezdődött a Békásmegyeri Piac és Közösségi Tér fejlesztésének kivitelezése. Az önkormányzat számára kiemelten fontos szempont az, hogy a piac, valamint a környéken található szolgáltató és kereskedelmi tevékenységek a fejlesztési munkálatok alatt is zavartalanul működhessenek. A nagy gyalogosforgalomra való tekintettel, a kivitelezés alatt folyamatosan tájékoztatást adunk a soron következő lezárásokról és lehetséges megközelítési útvonalakról.

Jelenleg akadálymentesen használható gyalogos útvonalak

 A meglévő piaccsarnok bejáratainak egy része lezárásra került, ezért a keleti és a déli oldalon található bejáratokat lehet használni.

A piac teljes felújítása előreláthatóan 26 hónap alatt valósul meg.  A pontos ütemezésről a munkálatok előrehaladtával adunk részletes tájékoztatást.

 

1.Ütem – A csarnokon kívül lévő árusok új helyszínre költöztek (vállalkozói bérlők, őstermelők, tartós helyhasználók). Az Ideiglenes Piac a Pünkösdfürdő utca és a Hatvany Lajos utca kereszteződésében található területen került kialakításra. 

2.Ütem – A vállalkozói piac építményeinek bontása 

3.Ütem – A piac gazdasági udvarának néhány funkciója átköltözött a vállalkozói piac helyére 

4.Ütem – Elkezdődött az új piac csapadékvíz puffertárolójának megépítése a korábbi gazdasági udvar területén. A munkálatok során új kapubehajtó is épült.

5.Ütem – A piac gazdasági udvarának funkciói visszaálltak  

6.Ütem – A mélygarázs kialakításával elkezdődött az új piaccsarnok felépítése  JELENLEG

7.Ütem – Az elkészült új csarnok üzembehelyezése és használatbavétele. A műszaki átadást követően, akik eddig a csarnok épületében folytatták a kereskedelmi tevékenységüket, azok átköltöznek az új épületbe.

8.Ütem – A régi piaccsarnok és a gazdasági udvar lebontása. Várhatóan változni fog a Heltai Jenő tér gyalogosforgalmi rendje.

9.Ütem – Megkezdődik az új piac külső üzleteinek, az árkádoknak, valamint a belső udvar felépítése

10. Ütem Az épületen kívüli gyalogos zóna felújítása. Szakaszos lezárásokra kell számítani.